Elektriğin tesise ya da binaya güvenli ve verimli bir şekilde dağıtılması işlemi için iletim ve dağıtımda kullanılan elektrik pano elemanlarının bir arada olduğu kabine elektrik panosu denir. Elektrik panosu, kablolar ve şalt malzemeleri gibi elektrik iletimi sağlayan elemanların bir arada bulunduğu donanımdır. Elektrik tesisatında en önemli konu, elektrik enerjisinin hem güvenli hem de verimli bir şekilde dağıtılmasının sağlanmasıdır.
İnsan sağlığı ve elektronik aletlerin güvenliği için enerjinin güvenli bir biçimde dağıtılması zorunludur. Elektrik panosunun yapım aşamasında kaliteli malzemelerin kullanılması ve elektrik panosunun rutin kontrollerle bakımının yapılması güvenli kullanım bakımından oldukça önemlidir.
Elektrik panoları kullanım alanlarına göre değişebilir. Bina ve ev gibi yaşam alanları için tercih edilen panolar standart bileşenleri kapsar. Buna rağmen iş yeri veya fabrika gibi çoklu alanlarda daha farklı pano çeşitlerine rastlanabilir. Fiziksel açıdan panolar çekmeceli veya sabit olabilir. Voltaj bakımından ise yüksek, orta ve alçak olmak üzere 3 gruba ayrılır.
Elektrik Panosu Yapımı
Elektrik panosu, bilgisayarda birtakım programlar ile projelendirilir. Elektrik panosunun iskeletini meydana getirmek için tercih edilen bazı programlar vardır. Bilgisayar programı kullanılarak elektrik panosunda kullanılacak sacların ölçüleri belirlenir. Aynı zamanda delinecek yerler tespit edilir. Sac işleme makinesine verilen komutlar vasıtası ile bilgisayar programında çizilen model elde edilir.
Elektrik panosu yapımının son aşamasını boya oluşturur. Elektrik panosunun ömrünü belirleyen unsur, dış boya kalitesi ve kalınlığıdır. Panonun bağlantı ve kapakları boyamanın ardından yapılır. Montaja hazırlanır. Pano üretimi esnasında bir dizi element kullanılır. Kablo pabuçları, kablo bağları, bara ve izolatörü, iletkenler, kablo kanalı ve klemensler pano imalatı sırasında kullanılan aletlerdir.
Elektrik Panosu Bakımı
Elektrik panosu bakımı ilk olarak insan sağlığı, iş ve işçi güvenliği için yapılır. Periyodik olarak konu hakkında profesyonel kişiler tarafından bakımları yapılmalıdır. Arıza durumunda, arıza giderilemeyecek bir durumdaysa yenisi ile değiştirilmesi gerekir.
Elektrik panosu bakımı yapılmadan önce kesinlikle iş güvenliği önlemleri alınmalıdır. Gereken ikazlar yapılarak izole malzemeler hazırlanmalıdır. Aynı zamanda uyarı işaretleri kullanılmalıdır.
Elektrik Panosu Bakımı Nasıl Yapılır?
Elektrik panosunun enerjisi kesilmelidir. Şebeke çıkışı, yük şalterleri ve jeneratör çıkışı açılmalıdır.
- Ana giriş şalter değerinin ve kablo kesitinin rapora işlenmesi gerekir.
- Giriş gerilimi kontrol edilmeli ve forma eklenmelidir.
- Sigorta değerlerine bağlı olarak kablo kesiti ve akım kontrol edilmelidir.
- Linye gruplarının başında kaçak akım rölesinin olması gerekir.
- Test cihazı vasıtası ile kontrol edilmelidir.
- Sırası ile klemenş numarası etiketleri ve tek hat şemasına uygunluğu kontrol edilmelidir.
- Cihazların sıkılık kontrolleri yapılmalıdır.
- Gevşeklik tespit edilen bağlantılara gerekli işlem yapılmalıdır.
- Kimyasal temizleyiciler ile temizlenmesi gerekir.