Gerilim kapsamına göre elektrik iletim ve dağıtım şebekelerinde 1 ila 35 kV arasındaki gerilim değerlerini barındıran şebekeler orta gerilim şebekeleri olarak isimlendirilir. Yüksek gerilim şebekeleri ve alçak gerilim şebekeleri arasında bir köprü gibi olan orta gerilim şebekeleri, genel olarak küçük yerleşim yerleri ve endüstri bölgeleri için enerji taşınması ya da metropol denebilecek büyük yerlerdeki dağıtım transformatörlerine enerji için kullanılır.
İzolasyon derecesi dolayısıyla doğrudan aktarılamayan yüksek gerilim şebekesi, genel olarak şehirlerin girişinde bulunan dağıtım trafolarına bağlanan orta gerilim şebekeleri ile iş yeri, hastane, otel, konut ve sanayi tesisi gibi birbirinden farklı birçok yapıya aktarılır.
Orta Gerilim Enerji Tedariki ve Dağıtımı
Gerilim değeri 1 kV ile 52 kV arasında olan orta gerilim enerji dağıtım sistemlerinde öncelikle trafo gücüne karar verebilmek adına güç hesaplanır. Ardından enerji müsaade belgesi için elektrik dağıtım şirketine başvurulması gerekir. Enerji müsaade belgesi alındıktan sonra belgenin gerektirdiği şartlara uygun bir şekilde orta gerilim projesi çizilir. Çizim tamamlandıktan sonra proje için daha sonra yetkili kurumdan onay belgesi alınmalıdır.
Transformatör & Orta Gerilim Tedariki ve Tesisat İşleri
Transformatör merkezleri, üretilen elektrik enerjisinin önce iletim sistemine daha sonra da dağıtım şebekesine aktarılma işleminin önemli bir parçasıdır. Elektrik enerjisinin arz güvenliği bakımından oldukça önemli olan bu merkezler, enerjiyi genel olarak bir ya da birden fazla yüksek gerilim iletim hattından alır. Enerjiden alındıktan sonra orta ve alçak gerilim ile müşteri hatlarına dağıtılır. Transformatör merkezleri, bina tipi, açık yer tipi ve direk tipi olmak üzere üç gruba ayrılır.
Transformatör montajı özel ve standart trafo testlerin yapılması, trafonun yerleştirilmesi, ön incelemenin yapılması, çalışma bağlantılarının kurulması, ses düzeyinin kontrol edilmesi ve teknik yönetmelikler bakımından gerekli olan topraklama işlemlerinin yapılması şeklinde uygulanır.
Test ve Devreye Alma İşleri
Test ve devreye alma işlemi, proje uygulamasında yapılan son aşamadır. Bu aşamada enerjilendirmeden önce tüm ekipmanlar izlenmesi gereken yollara uygun olarak test edilir. Elektrik enerjisi ile çalışan cihazların aktif bir biçime getirildikten sonra sistemin herhangi bir sorun olmadan çalıştığı tespit edildiğinde test işlemi tamamlanır.
Enerji Müsaade Belgesi Tedariki ve Elektrik İdaresi Kabul İşleri
Enerji müsaadesi işlemi, herhangi bir yapıda kullanılması için istenen enerjinin hangi hat aracılığı ile hangi biçimde alınacağı ve bu işlem esnasında nasıl bir hücre kombinasyonu tesis edileceği konularında yapılacak olan standartların tayin ve tespit işlemlerinin tümüdür.
Enerji müsaadesi alınmasının ardından buradaki şartlara uygun olarak orta gerilim trafo projesi çizilir. Bu proje elektrik dağıtım şirketi onayına sunulur. Şirket projeyi onayladıktan sonra en uygun ve en kaliteli materyal tedariki yapılır ve saha montajı gerçekleştirilir.