Programlanabilen Lojik Kontrolör (PLC) içeren panolar genel olarak otomasyon kontrol panoları olarak isimlendirilir. PLC pano, günümüzde endüstride hemen hemen her alanda özellikle el değmeden yapılan üretimlerde kullanılır. Karmaşık fabrika otomasyonları, konveyörler, motor hızı kontrolü, enerji dağıtım sistemleri gibi birçok uygulama PLC pano sistemleri ile etkin bir şekilde yönetilebilir.
PLC Otomasyon Pano Nedir?
PLC panoları, kumanda edilmek istenen proses süreçlerine ve bu proses adımlarındaki kontrolleri otomatik olarak yerine getirecek biçimde tasarlanır. Ayrıca PLC panolar, merkezi otomasyon ve SCADA sistemleri için gerekli haberleşme altyapısına sahiptir. PLC pano ile fabrikaların üretim hatları, makinelerin kontrolü ve otomasyonu gibi birçok işlem yapılmaktadır.
PLC panoda süreci tamamlamak üzere mikroişlemci tabanlı kontrolörlerdir. Bu nedenle I/O kontrolü içerisindeki program döngü yaptıktan sonra olacaktır. I/O kontrolüne kadar meydana gelen sinyal değişimleri PLC tarafından algılanamamaktadır.
RTU Otomasyon Pano Nedir?
Remote Terminal Unit teriminin kısaltması olan RTU, Türkçeye Uzak Kontrol Cihazı olarak çevrilmektedir. RTU’lar otomasyonda uzak cihazların izlenmesi ve kontrol edilmesi amacıyla kullanılır. Elektriksel sinyallerini Scada ve otomasyon sistemlerine taşımak amacıyla kullanılır. Genellikle PLC ile aynı işi yapan RTU pano, kapasitesi ve daha istikrarlı çalışması sebebiyle daha çok tercih edilmektedir.
RTU panolar endüstri, ulaşım, haberleşme, enerji ve madencilik gibi birçok alanlarda tercih edilmektedir. Trafo merkezlerinde yer alan RTU’lar enerjinin kontrol edilmesini sağlar. Kontrol merkezinde yer alan SCADA yazılımı ile operatörler, beslemenin nereden yapılacağını belirledikten sonra RTU’lar sahada SCADA yazılımlarından kaynaklanan komutları uygular.
RTU panolar parametre bazlı dizayn edilmektedir. Bu nedenle tüm sinyalleri doğru zamanda algılayarak kronolojik olarak kaydederler. Sinyal kaybına neden olmazlar. Örneğin; fabrikadaki elektrik kesintisinin PLC tarafından geç algılanması yedek güç kaybının devreye girmesine ve büyük bir kayba neden olur. Bu nedenle hassas kontrol gerektiren noktalarda PLC yerine RTU kullanılır.
AR Elektrik olarak otomasyon sektöründe uzmanlaşan birçok yerli kuruluşla endüstriyel tesisler ve akıllı bina sistemleri başta yer almak üzere uzun yıllardan beri çözüm ortaklığı yapıyoruz. Özellikle projelendirme sırasında bilgi listelerini hızlı biçimde tüm süreci kapsayan uygulama ve bağlantı projelerine dönüştürebilme özelliğimiz ile müşterilerimizin ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde gerçekleştiriyoruz.
PLC ve RTU otomasyon panoları hakkında bilgi almak için https://www.arelektrik.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.